Hvordan velge riktig flis til et rom? Dette spørsmålet har 1.semester akkurat jobbet med. De har jobbet med våtrom, det vil si f.eks baderom og vaskerom. Hvis rommet har en dusj, sluk eller vaskemaskin vil det fort bli regnet som et våtrom. Det er ikke bare bad og vaskerom som du finner fliser, du kan også finne det på kjøkken, gang, kjellere og enda flere rom.

I denne anledningen tok vi turen opp til Fagflis som ikke ligger så langt unna her på Gjøvik. Her ble vi godt tatt i mot og fikk en skikkelig innføring i de forskjellige type flisene de har å by på. Fagflis er spesialister på keramisk flis, og der finner vi utallige mange typer å velge blant. De leverer til bad, kjøkken, oppholdsrom og til uterom, så her sier det seg selv at det er mye å se på!

 

Mosaikk på vegg og gulv! Disse var det trestruktur på, som skilte de ut fra mengden.

Kombinasjon av fliser i ulike mønstre, tør man å velge dette hjemme, mon tro?  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvordan velger man den riktige flisen til et rom?

Først så må en se på hva slags rom det er, og hvor stort det er. En stor flis kan øke rom-følelsen og gi et mer åpent rom enn en liten flis kan gjøre. Det kommer også an på hvor flisen skal ligge. Skal den være i nærheten av dusjen må den helle i riktig grad ned mot sluket, slik at vannet føres til riktig sted. Her kan det noen ganger være bedre med mindre fliser. En type vi ser mye av er mosaikkflisen. Disse kommer i små formater på ark og kan settes sammen i mange forskjellige mønster og farger, slik at man får det akkurat slik man vil ha det. Du finner fliser i utallige størrelser på ulike typene, helt opp til lengder på 230 cm. Med en så stor flis, så blir det et svært ryddig uttrykk.

Flis kan også ha to forskjellige finisher på en og samme flis. Her ser du et eksempel på en kombinasjon av eik-struktur og lysblått.

Røffe fliser i blåfarge med antikk finish, var en av de trendene som var nå.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva med fargevalg og mønster?

En annen ting en må tenke på er fargevalg og overflate også. En mørk flis kan gjøre at en føler rommet kan bli mindre og at veggen kommer nærmere, mens en lys flis i en kald farge vil gjøre rommet større. Glansgraden vil også utgjøre en stor forskjell. Hvis det er høy glans på en farge vil fargen virke dypere, men også reflektere lyset bedre. Her må man vurdere hvordan helheten er. Her må man heller ikke glemme at fugen man velger har mye å si for hvordan flisen vil oppfattes i rommet. En fug finnes i mange farger, så her er mulighetene store.

Det er også viktig å tenke på hva slags mønster man kan gå for. Du kan velge fliser med mønstre i ulike stiltyper, men også fliser med små sjatteringer. Her må man ikke glemme at det går an å lage sitt eget mønster og, ved å kombinere ulike fliser. Noe som har vært svært populært de seneste årene er imitasjon av marmor. Hvis du ønsker å ha stein av marmor krever det en del vedlikehold og da kan det fort være lettere å velge en keramisk flis med imitasjon istedet.

Hexagon-flis satt i ensfarget og mønstret, satt sammen. Utrolig lekkert med geometriske former i flis!

Når vi ser på ulike typer finish/overflatebehandlinger på fliser, så er det mye å velge blant. Det er ikke anbefalt å ha glatte fliser på et gulv. Dette er av to grunner, om den er blank vil den være glatt og man kan lett skli på den. I tillegg vil den vise merker mye lettere enn en matt flis vil gjøre. De fleste gulvflisene man finner på markedet, er halvblanke eller matte av den grunn.

Her fant vi masse inspirasjon og masse muligheter! Det er mye mer enn det man kan finne på nettet, og derfor trenger vi å gå i butikker for å se hele sortiment.

Takk for omvisningen, Fagflis!