AutoCAD er et verktøy vi bruker for å lage presise 2D- og 3D-illustrasjoner. Navnet står for computed-aided-design(CAD).

Fellesbetegnelsen mange kan forbinde med et slikt prgoram er DAK. Vi bruker det for å lage plantegninger, oppriss og for å vise et rom i isometri, som er en type 3D-tegning. Inne i AutoCAD kan vi designe møbler, sette opp bygnings-plan, belysnings-plan og mye mye mer. Det endeløst hva vi kan gjøre inne i programmet. Programmet blir brukt av arkitekter, ingeniører og fagfolk innen byggebransjen for det meste.

 

Hvordan fungerer det?

For å jobbe med programmet kan du laste det ned på datamaskinen eller bruke det via appen på telefonen. I prosjekter jobber vi alltid med pc, men kan også brukes på Mac. Når vi starter AutoCAD så får du et helt blankt ark, så er det bare å tegne i vei.

Ved bygningstegninger så starter vi med veggene som er målt opp ute på befaring eller gitt tegning, deretter bygger vi oss innover i huset. Ved behov kan vi legge inn det tekniske i tegningene, slik som ventilasjon, VVS og el-installasjoner.

Det er et interaktivt program, det vil si at hver gang vi legger inn et kommando i programmet så snakker det tilbake med spørsmål for å legge inn nøyaktig det vi ønsker. Her jobbes det i millimeter, så det blir så nøyaktig som mulig.

Vi velger absolutt alt når vi legger inn detaljer, alt fra tykkelse på streker, former, farger og mønstre. Dette er for   Enten om du jobber i 2D eller 3D så har du mulighet til å legge inn overflater, farger og detaljer så det blir mest mulig virkelighetsnært. Når du jobber inne i programmet så velger du hvilke farger som skal være på skjermen, slik at du får best mulig arbeidsflyt. Her har vi illustrert med svart bakgrunn og hvite linjer.

På skolen jobber vi mye med plantegninger for å illustrere løsninger for rehabilitering av bolig, men også for nye bygg. I AutoCAD legger du inn akkurat det du ønsker, uten å se til at de kravene som er satt til bolig er fulgt. Derfor må teori fra bøkene og byggforsk fra Sintef kontinuerlig jobbes med.

 

1.etasje i en enebolig, tegnet i AutoCAD.

 

Et eksempel på en teknisk tegning vist i plantegning etter ferdig arbeid vil se slik ut. Her er det viktig at det er brukt riktig symboler og at målsettingen er riktig, for at prosjektet skal gå så smurt som mulig videre.

 

Denne kan man også jobbe videre med for å legge inn farger og materialer, slik at kunden får et helhetlig inntrykk av hvordan resultatet vil se ut. Du velger fargene selv inne i programmet, slik at du får det akkurat slik du ønsker. Her kan du også legge inn bilder for å forslag til kunst på vegger når du arbeider fra perspektiver.

 

 

Ser dette interessant ut for deg? Når du går på interiørskolen så får du programmet gratis i de årene du går her. Vi jobber kontinuerlig med AutoCAD i hele studieperioden, slik at en hele tiden lærer nye aspekter ved programmet. Programmet vært blitt brukt i over et tiår nå, og er fortsatt svært populært for sine ubegrensede muligheter. Du kan også se flere funksjoner for programmet inne på Autodesk sine egne sider.